Четвер, 28.03.2024, 09:49

Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Пустомити - info
Інформаційний ресурс міста

Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Меню сайту
Міні-чат
Фото
Навігатор по місту














Реклама

Наше опитування
Оцінка меру міста
Всього відповідей: 31
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 29 » Група «Першого грудня» піде до Литвина, щоб зупинити законопроект про мови, — Гаврилишин
17:18
Група «Першого грудня» піде до Литвина, щоб зупинити законопроект про мови, — Гаврилишин

Ініціативна група «Першого грудня» заявила, що проект Закону України «Про засади мовної політики» є наміром підмінити Конституцію України і вимагає зняти його з розгляду. Про це та загрози прийняття закону вони мають намір роз’яснити особисто голові Верховної Ради, — повідомив Богдан Гаврилишин. Зустріч відбудеться сьогодні, 23 травня, в кабінеті спікера парламенту.

Сьогодні ініціативна група «Першого грудня» оприлюднила заяву, де вказано, що «запровадження в Україні статусу мов і порядку їх застосування, не передбачених ст. 10 Конституції України, слід кваліфікувати як зазіхання на основи конституційного ладу в Україні».

Черговий головуючий ініціативної групи «Першого грудня» Богдан Гаврилишин розповів, що вони планують особисто В. Литвину пояснити загрози прийняття законопроекту про мови Ківалова — Колесніченка. «Протест на захист української мови повинен бути. Ми збираємося піти до голови Верховної Ради напряму, щоб сказати йому, що це означає прийняти цей закон, як це розколе українське суспільство», — сказав він.

«Ми апелюємо до почуття політичної відповідальності тих, хто буде вирішувати долю законопроекту, — говорять Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, В’ячеслав Брюховецький, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Іван Дзюба, Мирослав Попович, Мирослав Маринович, Ігор Юхновський». — Ми хочемо застерегти, що в разі прийняття законопроекту С. Ківалова та В. Колесніченка він призведе до розколу в суспільстві, адже справжня мета цього законопроекту — «Геть українську мову!».

«Ми рішуче закликаємо зняти законопроект «Про засади мовної політики» з розгляду як такий, що суперечить основоположним принципам Конституції України і загрожує не тільки цілісності української держави, а й самому її існуванню» — пишуть учасники ініціативної групи «Першого грудня».

«Проект Закону України «Про засади мовної політики» є фактично наміром підмінити Конституцію України, —роз’яснюють інтелектуали. — І хоч у ст. 4 його автори декларують, що «основи державної мовної політики визначаються Конституцією України», однак насправді закон претендує на те, щоб «засади (!) мовної політики» визначалися саме його, цього закону, нормами, а не Конституцією. Усупереч Конституції України та рішенню Конституційного суду України від 14 грудня 1999 року № 10-рп/99 автори законопроекту вводять у правове поле поняття «регіональна мова», «мовна група», «мовна меншина», «регіональна мовна група». Визначені Основним законом засади мовної політики, таким чином, піддаються кардинальній ревізії».

«Обов’язок кожного відповідального громадянина — усі неподобства називати своїм іменем і вголос. І обов’язок громадян України — захищати гідність і честь, мову і культуру свого краю. Захищати духовну атмосферу треба так само наполегливо і постійно, як і захищати природне довкілля», — написав сьогодні в статті для УНІАН Євген Сверстюк, закликаючи прийти завтра до Верховної Ради о 13:00, щоб протестувати проти прийняття цього законопроекту.


Переглядів: 500 | Додав: pustomytivchanyn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Відео
Погода
Пошук
Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцінка меру міста
Всього відповідей: 31

Органи  влади




Pustomyty - info © 2024

Украина-Сегодня: Каталог сайтов каталог сайтівКаталог
сайтів УкраїниMyCounter - счётчик и статистикаУкраїнський рейтинг TOP.TOPUA.NETЛьвівський каталог сайтівКаталог сайтовИнтернет магазин Best ConnectionShiftCMS.net - Каталог сайтів ЛьвоваRambler's Top100Яндекс.МетрикаИнформер для сайтовКаталог україномовних сайтівУкраїнський рейтинг TOP.TOPUA.NETТоп Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів