Четвер, 25.04.2024, 20:39

Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Пустомити - info
Інформаційний ресурс міста

Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Меню сайту
Міні-чат
Фото
Навігатор по місту














Реклама

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 24
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 6 » Отця з Львівщини, який відмовився ховати людину, відправлять у монастир
21:38
Отця з Львівщини, який відмовився ховати людину, відправлять у монастир
ZIK TV
Для отця Степана Палія, священика зі села Серники на Львівщині, визначили кару: його відправлять на місяць у монастир для покаяння.

Про це у коментарі кореспонденту ІA ZIК 6 квітня повідомив Апостольський адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ владика Тарас Сеньків.

Владика Тарас Сеньків зачитав позасудовий декрет про накладення кари для отця Степана Палія: «2 квітня 2012 на парафії села Серники Бібрського деканату помер пан Ярослав Демчук. Родичі померлого звернулися до о. С. Палія з проханням про похорон. Отець Степан відслужив парастас та призначив похорон на наступний день. Під час розмови з родичами померлого о. Степан використав цю нагоду, щоб ще раз пригадати про борг, котрий має родина Демчуків перед парафією, та просив сплатити хоча б частину цих коштів, натякаючи, що без цього може не похоронити. Два роки тому парафіяни села домовилися про те, що кожного місяця вони складатимуть пожертву з будинку на ремонт храму у розмірі 100 грн. Сім’я Демчуків не склала жодної пожертви, і їх борг, згідно з домовленостями громади, становив 2100 грн.

Священик стверджує, що не відмовлявся поховати померлого, проте висунув умову сплатити частину грошей, і наголошує, що був готовий відправити похорон навіть без сплати цих коштів. Після такої розмови родичі не приїхали по нього в день похорону та запросили православного священика, який відслужив похорон.

З вищевказаного встановлено, що отець Степан не дотримався норми Канону 878 п. 1 Кодексу канонів Східних церков, яка наказує уникати у відправі церковного похорону будь-якого розрізнення щодо осіб та незаконно встановлював умови для відправлення похорону, чим спричинився до того, що родичі померлого запросили іншого священика та позбавили покійного його права бути похороненим парафіяльним священиком.

Ці дії отця Степана Палій кваліфікуються згідно з каноном 1464 п. 1,2 Кодексу канонів Східних церков, як свідоме зловживання урядом та свідомо занедбання акту служіння зі шкодою для іншої сторони. Зважаючи на це, за вчинений злочин відповідно до Канону 1464 п. 1,2 на отця накладено кару у вигляді перебування у монастирі терміном на 1 місяць, починаючи з 7.02.2012 р».

Рішення було прийнято Апостольським адміністратором Стрийської єпархії УГКЦ владикою Тарасом Сеньківим на підставі протоколу дослідження, яке було проведено вчора.

Владика Тарас Сеньків зазначив, що це буде строгий монастир, де отець Степан відбуватиме час для застанови, задуми над своєю поведінкою, переосмисленням, як він має служити свої священичі покликання. Монастир вирішили не називати.

На запитання, чи після відбування кари о. Степан повернеться на парафію, владика Тарас відповів: «Згідно з дослідженням, яке було проведено учора, зважаючи на думку голови сільради та церковної громади, вони просили повернути о. Степана після відбуття покаяння на попередню парафію. Однак я залишаю за собою право вирішити це питання після того, як отець Степан відбуде покарання в монастирі».

Владика також додав, що у діях отця не було користолюбства, і жоден з парафіян, з яким зустрічалися вчора, не заявив відкрито, що отець користолюбний. «Його ревність про добро матеріальне парафії перевищила його духовну ревність. І це треба виправити», – пояснив владика Тарас.

І наголосив: « А такі речі, як встановлення такси щодо служінь – ці речі у нас дуже строго караються». Якщо журналісти покажуть такі факти, владика Тарас пообіцяв більш строге покарання до такого священика, бо це дуже тяжкий злочин. «Будь-яка такса, яку встановлює священик, є симонією. Єдиним, хто має право визначати якість межі добровільних пожертв, які встановлюються як винагорода за служіння, це Синод єпископів. Але ми ніколи таких рішень не приймали і сподіваюся, не будемо. Священику заборонено будь-яким чином встановлювати такси. Я надіюся, що цей випадок буде застереженням і наукою для всіх священиків. Бо це норми, котрі виписані тою сакраментальністю священичого служіння, які виступають від імені Бога, Христа, а не від свого імені», – наголосив Апостольський адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ владика Тарас Сеньків.

Довідка ЗІКу.

Нагадаємо, на Львівщині священик відмовився поховати людину через нібито борг родини перед церквою у дві тисячі гривень. Мешканці села Серники розповідають – три роки поспіль церковний комітет щомісяця збирає по 100 гривень на храмові витрати. Хто грошей не здає, має проблеми з похованнями та хрестинами. Удова Олена Демчук з болем пригадує, як отець Степан Палій з місцевої церкви відмовився ховати її чоловіка. Священика привезли з іншого села. Однак, відспівали небіжчика під церквою. До храму людей не пустили, повідомляв 5 канал.

«Там, під церквою, на сходах просто поставили, трошки відправили, те, що священик має відправити – і просто на цвинтар. І все. Ось так було», – каже Олена Демчук. Цей випадок – не поодинокий, кажуть селяни. Скаржаться, священик вже відмовив не одній родині. Якщо грошей немає, до отця й потикатися не варто. Жителька села: «У нас, щоб похрестити дитину, священик взяв 700 гривен. Похорони в нас дуже дорогі, священик бере 400 гривен за похорони, забирає всі гроші з Євангеліє і навіть забирає всі гроші з послідного цілування в церкві». «Єно гроші і гроші давай. Якщо Служба Божа – то гроші давай – все їм мало грошей, половина людей вже відмовилися ходити через ті гроші», – обурюється інший житель села.

Отець Степан усе відкидає. Каже – грошей ні в кого не вимагає. Їх люди жертвують з доброї волі. За ці кошти відремонтував два храми, сплатив за газ та світло. Стверджує, що і від похорону – не відмовлявся. «Я відслужив парастас. Все. Чого я маю відмовлятися, я чекав до 12 години, вони не приїхали – поїхали до отця Ігоря з православної громади», – каже отець Степан Палій, настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

У Стрийській Архієпархії Української греко-католицької церкви, до якої належить парафія отця Степана, пообіцяли із ситуацією розібратися. Кажуть, якщо факти підтвердяться – покарання буде суворим.

Переглядів: 622 | Додав: pustomytivchanyn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Відео
Погода
Пошук
Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 24

Органи  влади




Pustomyty - info © 2024

Украина-Сегодня: Каталог сайтов каталог сайтівКаталог
сайтів УкраїниMyCounter - счётчик и статистикаУкраїнський рейтинг TOP.TOPUA.NETЛьвівський каталог сайтівКаталог сайтовИнтернет магазин Best ConnectionShiftCMS.net - Каталог сайтів ЛьвоваRambler's Top100Яндекс.МетрикаИнформер для сайтовКаталог україномовних сайтівУкраїнський рейтинг TOP.TOPUA.NETТоп Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів