П`ятниця, 29.03.2024, 13:30

Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Пустомити - info
Інформаційний ресурс міста

Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Меню сайту
Міні-чат
Фото
Навігатор по місту














Реклама

Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 24
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 21 » По той бік... ...загорожі
07:07
По той бік... ...загорожі


фото: Олександр Кулініч
Обіцяючи влаштувати рекреаційний центр для журналістів, редактор та власник газети «Експрес» звів приватний маєток у громадському лісі. Працівники пера «відпочивають»…

Андрій Світлик 

Щонайменше чотири гектари в урочищі Вишеньки села Шоломинь Пустомитівського району нині загороджено високим парканом. По один бік загорожі — величний приватний будинок і сос новий ліс, який місцеві мешканці насаджували з діда-прадіда, по інший — обдурені селяни, які вже не перший рік вимагають повернути їм споконвічні землі. Проте ані збір підписів, ані спроби зустрітися із власником новоспеченого маєтку Ігорем Починком, ані звернення у райдерж адміністрацію не дали жодних результатів: до лісу місцевих жителів не пускають, пояснень не надають, обіцянки перевірити законність такого загородження не виконують. Проте люди відступати не планують, а тому скандал із таємничим рекреаційним центром, який одіозний медіа-олігарх Ігор Починок нібито побудував на землях у селі Шоломинь для усіх українських журналістів, лише набирає обертів.

Усе почалося у грудні 2006-го, коли Пустомитівська районна державна адміністрація передала у власність Ігорю Починкові та Ользі Єжижанській 1,75 та 0,25 га земельних ділянок відповідно для ведення особистого селянського господарства. Тоді селяни Шоломині навіть не здогадувалися, що нові власники замість 2 га виділеної землі відгородять усі чотири, і тим самим закриють для мешканців доступ до рідного соснового лісу. А коли вздовж дороги виріс високий паркан із завжди зачиненою брамою, бити на сполох було вже пізно. 2008-го громада села звернулася до суду. Цього ж року управління Держкомзему у Пустомитівському районі інформувало, що зазначена земельна ділянка належить до земель лісогосподарського призначення, а тому виділяти її для ведення особистого селянського господарства було протиправним. Невдовзі і Звенигородська міська рада ухвалила рішення знести паркан і повернути землі у власність громади. 2010 року Львівський міжрайонний природоохоронний прокурор скерував вимогу в Держземінспекцію у Львівській області порахувати збитки, завдані внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки Ігорем Починком та підготував позовну заяву до суду про знесення самовільно збудованих на цих земельних ділянках для ведення ОСГ будівель, оскільки такі будівлі не призначені для ведення сільського господарства. Проте незважаючи на усі рішення та висновки, віз і далі там.
 
Упродовж понад п’яти років селяни Шоломині шукали справедливості й неодноразово намагалися зустрітися із людиною, яка залишила їх по той бік загорожі, — стратегічним редактором газети «Експрес» Ігорем Починком. Проте марно: медіа-магнат уміло уникав зустрічі із селянами і досі впевнено ігнорує усі їхні вимоги зняти паркан. Здавалося б, редактор відомої газети, людина, яка присвятила своє життя медіа-бізнесу та щодня нібито боролася із несправедливістю і захищала свободу слова, мала б не ховатися за загорожами та відверто вийти на розмову із людьми. Але за увесь цей час селяни так і не заслужили бодай хвилини уваги Ігоря Починка. Вдалося мешканцям лише зустрітися із представницею газети «Експрес», яка повідомила, що вони отримали ділянку у розмірі 2,25 га для ведення сільськогосподарської діяльності і ще 1,27 га лісу під сервітутне користування. Натомість вони зобов’язалися зробити певні послуги селу на суму близько 300 тис. грн., які, мовляв, повністю виконали. Мешканці ж нарікають: з ними ніхто не радився, їхнього дозволу не питав, зборів не влаш товував, та й обіцяних послуг вони не бачили, крім кількох пластикових вікон у школі. До того ж паркан, що відгороджує від селян соснові насадження, і далі стоїть, а ліс є недоступним для людей, які його садили та доглядали. 

У лютому цього року з жителями Шоломині зустрівся голова Пустомитівської райдержадміністрації Ігор Чопко. Вислухавши обурення людей, він обіцяв узяти це питання під особистий контроль та провести зйомки території для того, щоб з’ясувати, чи порушено закон та права селян Шоломині. 

Здавалося б, справедливість ось-ось переможе. Проте минуло уже чотири місяці, а жодних кроків для виконання своєї обіцянки Ігор Чопко досі не зробив. 

Як повідомили у Пустомитівській РДА, станом на 5 липня 2012 року адміністрація у прокуратуру району з вимогою зробити обрахунок обгороджених земель в урочищі Вишеньки с. Шоломинь не зверталася. Не розглядали в районній адміністрації і звернення селян, яке вони скерували із зібраними підписами з вимогою повернути їм доступ до соснового лісу, що належить громаді. Чиновники стверджують, що жодних звернень до них не надходило. Люди не розуміють, чому ані висновки прокуратури, ані  документи, які дають їм право відвідувати сосновий ліс у Шоломині, ані українське законодавство, яке захищає лісонасадження, не мають сили знести горезвісний паркан довкола сумнівного маєтку Ігоря Починка та повернути селянам рідні землі. Не розуміють, але обіцяють не відступати.

Що насправді відбувається за парканом в урочищі Вишеньки, які документи дали право редакторові газети «Експрес» звести приватну будівлю посеред соснового лісу і хто підписував ці папери, на чиєму боці правосуддя та чому впродовж п’яти років селяни Шоломині не можуть потрапити до рідного соснового лісу, читайте у наступних журналістських розслідуваннях. 


Для «Газети»

Наталія Толопко, голова сільської ради сіл Шоломинь і Звенигород
Зараз тривають судові процеси, тому що Ігор Починок звернувся до нас, у сільську раду. Перші його слова: «Ми повинні мати місце, куди б приїжджали журналісти з усієї України для обміну досвідом». Планували це як рекреаційний центр для журналістів. Скільки ми вже живемо, але не бачили, щоб дійсно їздили журналісти, про яких говорив пан Починок. Треба віддати належне, що природоохоронна  й обласна прокуратура все ж таки не погоджується з тим усім, що робить І. Починок. Він програв і в першій інстанції, і в апеляційному суді. Неправильно було укладено договір сервітутного користування. Ну і саме призначення: якщо для ведення ОСГ — то для ведення ОСГ, отож, будь ласка, займайтеся тим особистим селянським господарством. А загородити парканом… Було звернення, потім рішення сесії про те, що Ігор Починок мав би розгородити це все. Він його не виконав. Тобто людина не тільки не виконує рішення, а й не дотримується законів України.

Галина Гупало, завідувач дошкільного навчального закладу с. Шоломинь
Чекали, що від-ремонтують фа сад, але нічого не було зроблено. Надіялися, що допоможе з благоустроєм — може, якусь гойдалку чи споруду, – нічого не зробив. Кожен має свої рахунки, я розумію. І в принципі, навіть і за це ми дякуємо. Але  якщо я обстоюю інтереси не тільки села,  особливо наших дітей, то просила б, щоб пан Починок приїхав до нас, подивився, як ми живемо, і таки допоміг. У нас 35 діточок і лише дві групи, нам тісно. Можливо, допоможе добуду-вати якусь одну кімнату, щось зробить для дітей села, які взагалі не мають куди подітися: вони або в школу просяться на якийсь майданчик або до нас. Ось така ситуація… Я не була на тому сході села, де пообіцяли, що зроблять капі-тальний ремонт і здадуть садочок під ключ. Узагалі нема ніякої документації про капітальний ремонт. Це був «косметичний» ремонт, якщо можна так сказати. 

Іван Порада, мешканець с. Шоломинь, депутат сільської ради
Ми створили ініціативну групу селян, бо було вже неможливо дивитися на то злодійство. Починок забрав там більше як 4 га, бо я міряв. Загородив металевою бляхою, поставив стовпи, викопав рови. Кошторису на ремонтні роботи в садку не зробили... Працювала там якась «шарашкіна контора»... Ініціативна група перевірила всі ті роботи. Плитку поставили, двері… Ми нарахували так, грубо, на 85 тисяч гривень, ну нехай ще 30-40, то разом 125. А де решта грошей? Якщо Починок їх дав… Але щось він дав, задурно то не робили. Мені вже 72 роки, мені вже ні землі, ні нічого іншого не треба, але злодійства терпіти не буду.

Володимир Іжовський, мешканець с. Шоломинь
Не знаю як, але на папері ліс перетворили на чагарники... Зрозуміло, нас душа болить за те, чому забрали стільки землі, тим більше загородили її. Ми пройшлися з паном Порадою, переміряли: там було близько 4 га, а ще 5 га загородили… Як можна прийти на нашу землю, забрати скільки хочеш? Нема управи. Мене відразу подали в розшук за то, що я борюся за своє… Починок усе загородив. Хлопці пішли туди по гриби, серед них сусід мій. А він з пістолетом стоїть: «Ви чого сюди? То моя територія».

 
Сині лінії — межі володінь Ігоря та Юлії Починків, згідно із кадастровою інформацією. 
Зелені лінії — реально загороджена площа маєтку. 
Червоні лінії — самозахоплення землі. 

Площа володінь, згідно із кадастровою інформацією: 
Ігор Починок — 1,75 га, Юлія Починок — 0,96835 га. 
Самозахоплена головним редактором «Експресу» площа – 1,4 га.

Для «Газети» 

Ігор Починок, стратегічний редактор газети «Експрес»


Земельну ділянку я отримав більше ніж чотири роки тому, звернувшись у сільську раду. Мою заяву розглянули на сході села. Я взяв певні зобов’язання з ремонту дитячого садка, який понад 20 років не працював. За свої кошти зробив цей ремонт, і після цього сільська рада погодилася, щоб виділити мені і моїй дружині земельну ділянку. Районна адміністрація зробила відповідні дії… Тут є дві земельні ділянки на правах приватної власності, одна на правах сервітуту. Це особисте селянське господарство у сфері зеленого туризму. Три роки тривав конфлікт, знаєте, дуже складний, під час якого багато органів контролю намагалося знайти порушення у процесі виділення цих земельних ділянок, знайти якісь зачіпки, які б зробили мене винним у тому, що отримав земельну ділянку незаконно. Це все було абсолютно безпідставно, і сьогодні немає жодних питань до мене з боку органів контролю.

Переглядів: 676 | Додав: pustomytivchanyn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Відео
Погода
Пошук
Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 24

Органи  влади




Pustomyty - info © 2024

Украина-Сегодня: Каталог сайтов каталог сайтівКаталог
сайтів УкраїниMyCounter - счётчик и статистикаУкраїнський рейтинг TOP.TOPUA.NETЛьвівський каталог сайтівКаталог сайтовИнтернет магазин Best ConnectionShiftCMS.net - Каталог сайтів ЛьвоваRambler's Top100Яндекс.МетрикаИнформер для сайтовКаталог україномовних сайтівУкраїнський рейтинг TOP.TOPUA.NETТоп Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів