Четвер, 28.03.2024, 16:13

Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Пустомити - info
Інформаційний ресурс міста

Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Меню сайту
Міні-чат
Фото
Навігатор по місту














Реклама

Наше опитування
Оцінка меру міста
Всього відповідей: 31
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 24 » Сьогодні 75-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола
10:46
Сьогодні 75-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола
Сьогодні, 24 грудня, виповнилося 75 років від дня народження Героя України, відомого українського політика, державного діяча, публіциста і журналіста В’ячеслава Чорновола. Для відзначення цієї дати у Львові заплановано ряд заходів.

Зокрема, о 12.00 у Львівському обласному будинку вчителя відбудеться обговорення книги В’ячеслава Чорновола «Лихо з розуму», покладання квітів до його пам’ятника (вул. Винниченка) та до меморіальної таблиці на будинку Львівської обласної державної телерадіокомпанії. Також о 15.00 відбудеться відкриття стаціонарної виставки «В’ячеслав Чорновіл: політик, правозахисник, журналіст» у приміщенні Музею визвольної боротьби України (вул. Лисенка, 23).

В’ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року в селі Єрки Катеринопільського району, тоді Київської області в сім’ї вчителів.

Навчався в Київському державному університеті ім. Тараса Шевченка на факультеті журналістики.

Започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників разом з І. Світличним, І. Дзюбою, Є. Сверстюком, А. Горською, М. Плахотнюком, Л. Танюком, В. Стусом, Г. Севруком та ін. В’ячеслав Чорновіл був одним із найяскравіших організаторів та активістів цього руху, що в 60-ті –70-ті роки протистояв тоталітарному режимові, виступав за відродження України, її мови, культури, духовності, державного суверенітету. Брав активну участь в діяльності Київського клубу творчої молоді (КТМ).

Кілька разів ув’язнений за «антирадянську пропаганду» (1967–1969, 1972–1979, 1980–1988).

Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні.

У березні 1990 року В’ячеслав Чорновіл був обраний депутатом Львівської обласної ради та Верховної Ради України. Він був одним із лідерів радикального крила демократичної частини Верховної Ради – Народної Ради. З квітня 1990 року до квітня 1992 року – голова Львівської облради та облвиконкому. Восени 1991 року В’ячеслав Чорновіл був кандидатом у Президенти України (2 місце, 7420727 голосів або 23,27%).

У жовтні 1991 року на Великій козацькій раді В’ячеслава Чорновола обрано гетьманом українського козацтва. З квітня 1992 року – на постійній роботі в парламенті України. Народний депутат України двох наступних скликань – 1994 і 1998 років. Керівник депутатської фракції Народного Руху України. З 1995 року – член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

25 березня 1999 року В’ячеслав Чорновіл загинув за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль–Золотоноша. Автомобіль Чорновола врізався в «КамАЗ» з причепом, який розвертався посеред шосе. В’ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, прес-секретар лідера НРУ Дмитро Понамарчук був госпіталізований з важкими травмами. Пізніше внаслідок серцевого нападу помер один із трьох пасажирів «КамАЗу».

Соратники В. Чорновола та його син Тарас Чорновіл вважають його загибель політичним убивством.

Переглядів: 584 | Додав: pustomytivchanyn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Відео
Погода
Пошук
Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцінка меру міста
Всього відповідей: 31

Органи  влади




Pustomyty - info © 2024

Украина-Сегодня: Каталог сайтов каталог сайтівКаталог
сайтів УкраїниMyCounter - счётчик и статистикаУкраїнський рейтинг TOP.TOPUA.NETЛьвівський каталог сайтівКаталог сайтовИнтернет магазин Best ConnectionShiftCMS.net - Каталог сайтів ЛьвоваRambler's Top100Яндекс.МетрикаИнформер для сайтовКаталог україномовних сайтівУкраїнський рейтинг TOP.TOPUA.NETТоп Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів