Вівторок, 19.03.2024, 07:38

Ви увійшли як Гость | Група "Гості"Вітаю Вас Гость | RSS
Пустомити - info
Інформаційний ресурс міста

Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Меню сайту
Міні-чат
Фото
Навігатор по місту














Реклама

Наше опитування
Оцінка меру міста
Всього відповідей: 31
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 29 » Страсна дорога Пустомит 1944
13:16
Страсна дорога Пустомит 1944

19 березня 1944 року чотири озброєні автоматами чоло­віки в німецькій формі прийшли до начальника громади. Двоє зайшли до хати, а двоє залишилися на подвір'ї, нібито з Пустомит і сказали, аби на 22 число вислати 2 фіри до села Лопушної на гаївку Тарасів для вивезення дров для німець­кої армії. Всього з Милошович поїхало 23 чоловіки.

Фірмани виїхали вдосвіта 22 березня, але ввечері ніхто не повернувся.

На наступний день вранці близько сьомої години прий­шла страшна вістка, що тих людей було помордовано в лісі. Першим про це дав знати Компонович.

Коли фірмани заїхали в ліс, їх зустріли вояки в німецькій формі і сказали по-польському: «їдьмо далі до лісу по квіти». Коли під'їхали трохи дальше, побачили цивільних людей. Ми всі подумали, що то буде зле втікнути, не вдасться. Зігнали всі фіри докупи, всіх загнали до стодоли. Тоді бандити ска­зали, що кожен має взяти з собою дергу або мішок і йти до стодоли для одержання корму для коней. При вході двоє сто­яли з палицями і били кожного, хто входив або виходив зі стодоли. Українців змушували роздягтися до білизни, роз­зутися і стати навколішки на голий тік, збивали до смерті.

Перед вечерею всім наказували молитися по-польськи, дава­ли по куску черствого хліба, замоченого в гноївці.

Усі мужчини сказали: «Молимся, бо буде нам вже кінець. У цей час заторохкотіли автомати і поляки почали кидати гранати на тік. Один військовий взяв нерозірвану гранату і викинув її у вікно. Зчинився переполох, нарешті в стодолі зчинився крик, почала горіти солома, і поляки думали спа­лити солому, однак вибухи гранат по долівці, змусили по­ляків відступити в сторону польського села Гуціско.

Гайовим на Тарасовій з липня 1941 року був Михайло Огоновський.

Українець,він жив тут разом з дружиною Євдокією, те­щею Марією. Під час цієї акції він заховався під жолобом. Теща ходила по вулиці. Коли проходила повз підвал, побачи­ла через вікно, як знущалися поляки з священика з Черепи-на - о. Цебрівського. Йому відрізали вуха, ніс, повиколювали очі, розпороли живіт.

Цього страсного дня 22 березня 1944 року на гаївці Та­расів були вбиті люди з сіл Милошовичі - 5 чоловік, Порпіна - 6 чоловік, Пустомити 1 людину.

У відплату за Тарасів і Черепин сотня УПА під команду­ванням Дира знищила опорну базу польського підпілля с. Гуціско - 106 чоловік. с. Гуціско - 106 чоловік.

Переглядів: 1083 | Додав: pustomytivchanyn | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Відео
Погода
Пошук
Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцінка меру міста
Всього відповідей: 31

Органи  влади




Pustomyty - info © 2024

Украина-Сегодня: Каталог сайтов каталог сайтівКаталог
сайтів УкраїниMyCounter - счётчик и статистикаУкраїнський рейтинг TOP.TOPUA.NETЛьвівський каталог сайтівКаталог сайтовИнтернет магазин Best ConnectionShiftCMS.net - Каталог сайтів ЛьвоваRambler's Top100Яндекс.МетрикаИнформер для сайтовКаталог україномовних сайтівУкраїнський рейтинг TOP.TOPUA.NETТоп Україна, Рейтинг та каталог українських веб-сайтів